pühapäev, 28. juuni 2009

Halliki Harro-Loit:poiste haridus?

Minu ja mulle jutustatud kogemustes on palju lugusid, kuidas väikesed tüdrukud on edukamad kaebajad kui poisid.

Näiteks, tüdruk kurdab nuttes täiskasvanule, et poiss lõi. Õpetaja (või lapsevanem) haarab poisil natist kinni: „Miks sa lõid?“. Heal juhul poiss seletab, et tüdruk narris, alandas või näägutas ta kallal ja tegelikult ta ju õieti ei löönudki.

Mõnikord peavad poisid selgitusi autuks kitumiseks, veel sagedamini aga poisid lihtsalt ei oska seletada. No olgem ausad, „miks“ küsimus on kõrgkooli tudengitelegi vahel eksami raskeim osa. Vastus küsimusele „miks sa lõid?“ eeldab aga põhjus- tagajärgede seoste loomist, narratiivi konstrueerimist, enese ja teiste rolli analüüsi, õigete verbide valikut jpm. Isegi kui mõni sotsiaalselt andekas poiss põhjus-tagajärg seoste analüüsi tulemusena esitab näiteks vastuse „Ta ei jätnud mind rahule…“ , kas see oleks siis täiskasvanule inspireeriv küsimaks edasi? Saamaks aru, mis tegelikult juhtus.

Võiks ju õpetada poisse juba varases lapseeas ära tundma situatsiooni, kus närv vastu ei pea ja seda vägavallata lahendama. Selle asemel, et taas ja taas legitimeerida kitukultuuri (edukad kaebajad ja vaikimise aukoodeks).

Loe edasi mees.eu portaalist.

1 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

Jah, ega nii vana mehega nagu Urmas pole enam midagi teha, vana koera ju enam ei õpeta. Aga häbi teeb ta kindlasti küll, kui käituda ei oska.

12. jaanuar 2010, kell 17:36  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht