neljapäev, 15. oktoober 2009

Krooniline väsimus võib põhjustada eesnäärmevähki?

Uus uuring leiab, et kroonilise väsimuse sündroom, mida iseloomustab unetus, nõrkus, peavalud ja liigesvalu, võib olla seotud nakkusliku retroviirusega.

Seda viirust on leitud mitmetest eesnäärmekasvajatest ning teadaolevalt on see põhjustanud leukeemiat ja kasvajaid ka loomadel.

USA teadusasutustes läbiviidud katsete tulemusel leiti, et tervelt 67 protsendil inimestest, kellel on diagnoositud krooniline väsimus, leiti verest nimelist viirust; samas kui tervetel inimestel esines seda ainult 3,7% juhtudest. Kokku osales katsetes 101 kroonilise väsimuse sündroomiga ja 218 tervet inimest.

XMRV-viiruse puhul on tegemist retroviirusega, mis võib inimestel põhjustada neuroloogilisi sümptomeid, samuti (eesnäärme)vähki ja üldist immuunsuse vähenemist. Põhimõtteliselt sarnaneb see oma olemuselt HIV-viirusele.

Uuringu läbiviinud dr Judy Mikovitsi sõnul proovivad nad oma uurimisrühmaga testida ka retroviirusevastaseid ravimeid, mida praegu kasutatakse näiteks HIV-vastases võitluses. Kui ravimid “töötavad”, saab öelda, kas uuritav viirus tõepoolest kroonilist väsimust põhjustab.

Kroonilise väsimuse sündroom on seisund, mida iseloomustab pikka aega kestnud väsimus ja tüdimus, mida ei leevenda puhkus. Kogu maailmas on kokku üle 17 miljoni inimese, kes kannatavad kroonilise väsimuse sündroomi all. Samas on haiguse otsene põhjus senini teadmata.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht