neljapäev, 4. oktoober 2007

Mees ja Eesti

Mõni aeg tagasi andis meesteportaal mees.eu välja kogumiku "Mees ja Eesti", mis käsitleb meeste olukorda ühiskonnas. Erinevad Eesti arvamusliidrid on oma mõtted meeste kohta kirja pannud ning mees.eu toimetus vormis koos tubli kujundaja ning illustraatoriga nendest kirjatükkidest raamatu "Mees ja Eesti".

Autorite seast on leitavad tuhandete lemmikud Tarmo Leinatamm, kirjanik Jaan Kaplinski, tipp-poliitik Mart Laar ning samuti kirjanikest daamid Maimu Bergi ja Doris Kareva. Raamatu autoritest ei puudu ka kultuuriminister Laine Jänes, tuntud ajakirjanik Priit Pullerits ja peapiiskop Andres Põder. Kokku on tublisid autoreid 19, mis on tegelikult murdosa mees.eu lehel avaldatud arvamuslugudest Eesti meeste kohta. Ärge küsige, miks just need autorid. Tegime lihtsalt läbilõike ning tunnistan, et paljud paremad palad ei jõudnud esimesse kogumikku. Aga küll me jõuame!

On küsitud, kas sellist arvamuslugude kogumikku on üldse vaja? Mehed on ju niigi nii tugevad, võimsad ja iseteadvad ning sageli naisi allasuruvad. Mehed on machod, kelle jaoks on tunded tabu ning mingigi kõrvalekalle keskmisest võib asjad täiesti käest ära viia.

Sellist raamatut on vaja kasvõi sellepärast, et öelda, et alati pole naiste ja meeste maailmad must-valged, kus peavad kehtima sajandeid tuntud reeglid. Sajandite jooksul on ka mehed muutumas ning mitte üldsegi halvemuse suunas. Selle raamatu eesmärgiks ei ole õigustada meeste olemust, vaid lihtsalt seda rohkem selgitada ning põhjendada: miks mehed nii on või käituvad. Meestel on oma mõttemaailm, millest arusaamiseks peaks tõepoolest mees olema. Samuti nagu mees ei saa aru naiste mõtetest, ei saa aru naine ka mehe omadest. Tulemuseks on tüli ja kaklus...

Minu parim tagasiside sellele raamatule oli ühe aktiivse Tartumaa naise poolt, kes on tegutsemas mitmetes mittetulundusühingutes. Kinkisin talle spontaanselt ning ettekavatsemata raamatu ning ei jäänud ootama mingit tagasisidet. Proua helistas täna mulle ja teatas, et tal oleks veel umbes 20 raamatut vaja, et neid oma tuttavatele meestele jagada, kes peamiselt kaebavad selle üle, et neil tuleb oma naistele 4 korda aastas uus kasukas osta.

Parim mälestus antud raamatuga seoses on aga kindlasti hiljaaegu toimunud raamatu presentatsioon, kus võttis lisaks meestearst Kristo Ausmehele, sõna ka kirjanik Jaan Kaplinski, kes rääkis väga huvitavalt maailma kultuuriloost ja mehe rollist selles. Kuulajate hulgas oli muideks ka perekond Taagepera, kelle meespool Rein on teada- tuntud politoloog, kes on Eesti ajakirjanduses päris palju ka sõna võtnud perekonna ning laste teemal.

Raamatut ei ole võimalik osta ühestki raamatupoest. Raamatuga saab tutvuda mees.eu lehel ning sealt vajadusel ka tellida!

Mida arvad sina?

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht