esmaspäev, 22. oktoober 2007

"Nipernaadi" linastub taas

Kolmapäeval linastub Tallinna kinos Sõprus digitaalselt taastatud Kaljo Kiisa mängufilm "Nipernaadi", mis taastati projekti Eesti film 100 raames.

Taastatud filmi esilinastusel avaldatakse austust 20.septembril meie hulgast lahkunud režissöör Kaljo Kiisale. Filmi "Nipernaadi" ärgitas Kaljo Kiiska tegema Juhan Viiding, kes kirjutas stsenaariumi ja kelle ideeks oli kindlasti kasutada Anne Maasiku "Rändaja õhtulaulu" Ernst Enno sõnadele.

August Gailiti romaanil "Toomas Nipernaadi" põhinev linateos valmis Tallinnfilmis 1983.aastal. "Nipernaadi" autor Gailit on Läti-Liivi juurtega eesti kirjanik, kes emigreerus 1944.aastal viimase laevaga Tallinnast Rootsi ja elas seal Örebro lähedal kuni surmani 1960.aastal.

„Nipernaadi“ on lugu loovisiksusest, kunstnikust, kes püüab väljuda argipäevasest rutiinist ja üritab põgeneda iseenda eest uute olukordade abil ja kaudu, proovides ja nautides oma võimeid fantaasiates, mängulises tegevuses, mängult-armastuses.

Nipernaadit mängib Tõnu Kark, kaasa teevad Viire Valdma, Paul Poom, Egon Nuter, Margus Oopkaup, Katrin Kohv, Aire Johanson, Vilma Luik, Ilmar Tammur, Ain Lutsepp, Oskar Liigand, Rita Raave, Kaie Mihkelson, Jaan Rekkor, Jüri Järvet. Filmi operaator on Jüri Sillart, kunstnik Tõnu Virve, toimetaja Tiina Lokk.

Tegelikkuses on "Nipernaadi" üks uskumatumaid kunagi Eestis filmitud ja ekraanidele toodud filmidest, mille vaatamisest kunagi küllalt ei saa. Film lihtsalt lummab sind oma lihtsusega. Sõnu polegi vaja...

Kui filmist midagi muud õpetlikku ei leia, siis eesti mehed võiksid vähemasti õppida Nipernaadilt, kuidas naistega ringi käia. Uskumatu keelekasutus ning üllad mõtted on midagi enamat, kui me oleme harjunud kuulma. Olen ise kunagi kirjutanud essee teemal Nipernaadi ja naised, kui selle ülesse leian, panen selle ka avalikuks!

Kas film "Nipernaadi" on parem raamatust "Nipernaadi" või on hoopis kõige parem erinevatel aegadel esitatud teatrietendused? Õiget vastust ei ole, sest Nipernaadist arusaamiseks tuleb nii lugeda, kuulata kui vaadata. Ning lõpuks ise endas leida see õige Nipernaadi. Muud võimalust lihtsalt ei ole...

Kas sinul on oma isiklik Nipernaadi? Minul on ja mul on hea meel, et mul selline sõber on, sest Nipernaadidelt on alati midagi kasulikku õppida ning nendega ei hakka kunagi igav.

3 kommentaari:

Blogger Segasumma Saara ütles ...

Seda esseed ootaks päris huviga tegelikult :).

28. oktoober 2007, kell 01:00  
Anonymous Anonüümne ütles ...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.

rH3uYcBX

29. detsember 2009, kell 17:19  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Super-Duper site! I am loving it!! Will come back again - taking you feeds also, Thanks.

5. märts 2010, kell 15:50  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht