esmaspäev, 5. november 2007

Eesti mehed lõõgastumas

Alates sellest nädalast hakkab 5 nädala jooksul järjejutuna ilmuma meie blogis ülevaade sellest, kuidas eesti mehed lõõgastumas ja tervist parandamas käivad. On ju käimas meeste tervise nädal ja kuidas muudmoodi seda sündmust meeles pidada....

Kaks noormeest otsustasid võtta nädalaks puhkuse ja minna Loksa Ravikeskusesse paastuma ja oma tervist parandama. Kuidas neil enese proovilepanek sujus, saate lugeda iganädalaselt meesteportaalis mees.eu

ESMASPÄEV
Paastumas...täiesti vabatahtlikult


Paastumine on jäänud tavainimesele meelde justkui aegadetagune toiming, millega tegelesid näiteks keskajal elanud mungad. Mõned teavad ka seda, et eelkõige õigeusu kirikultuuris on paastul tähtis koht oma usu kinnistamiseks. Üldiselt selliste teadmistega ka info paastu kohta piirdub. Mis on paast? Paastumine on üks vanimaid ravivõtteid, mis tugevdab immuun-ja närvisüsteemi, võimaldab ennetada haigusi, saavutada füüsilist ja psüühilist tasakaalu. Paastumine takistab ka enneaegset vananemist.

Põhjalik sisemine puhastumine uuendab rakke, parandab nende ainevahetust ning paljude organite ja kudede funktsioone. Viie- või seitsmepäevane paastumine vähendab kehakaalu keskmiselt 0.5-1 kg päevas.

Tahame proovida!
Oleme täiesti tavalised eesti mehed, kes enamuse päevast veedavad kontorilaua taga, sõidavad sageli autoga ja kelle füüsiline koormus on ebaregulaarne. Kui lisada veel juurde ebatervislik toiduvalik ja väärad toitumisharjumused, ongi tulemuseks üldine väsimus, kehakaalu tõus ja tervisliku seisundi halvenemine.

Otsus hakata paastuma ei tulnud üleöö. Sellele eelnes pea aastapikkune eelperiood, mille alguses käidi idee välja, mis seejärel vaibus ning hiljaaegu jälle “tuhast tõusis”. Oleme mõlemad proovinud erinevaid dieete, teinud rohkem sporti ja toitunud tavalisest tervislikumalt. Püsimatu loomuse tõttu pole kauakestvaid tulemusi aga olnud.

Lõpp oma organismi kahjustamisele!
Tervislikud eluviisid au sisse ja toitumine korda! Just need olid meie kahe juhtmõtted paastuma minnes. Kas me sellega ka hakkama saame, näitab aeg, kuid meie oleme tahtmist täis!

Loksa Ravikeskus
Tõenäoliselt on Eestis mitmeid kohti, kuhu inimesed võivad organiseeritult paastuma minna. Lihtsaim variant on teha paastukuur läbi oma kodus, kuid seal on ahvatlused kerged tekkima ning nälgimine ei pruugi üldse soovitud tulemusi anda.

Otsus tulla paastuma Loksa Ravikeskusesse oli seotud eelkõige eelneva positiivse informatsiooniga ravikeskuse tegevuse suhtes. Kui siia juurde lisada veel tõsiasi, et paastujad on ööpäevaringselt valvatud ja hooldatud, vajadusel on arst olemas, siis polnudki vaja rohkem mõelda! Otsuse tegime kokku 6- päevase paastukuuri läbimiseks.

Kokku on Loksa Ravikeskuses 28 kohta, elada saab kahetoalistes mugavustega või lukstubades. Mitme toa peale on ühine WC ja dušširuum. Paastukeskus asub hoone kolmandal korrusel, hoone II korrusel on protseduuride ruumid ja alumisel korrusel töötavad kohalikud perearstid.

Doktor, mis mul viga on?
Kuigi enamasti saabutakse ravikeskusesse paastuma juba pühapäeva õhtupoolikul, pole midagi hullu ka siis, kui keegi jõuab kohale emaspäeval kella üheksaks. Kui vajalikud registreeringud tehtud ja asjad toas lahti pakitud, oli meid esimese tegevusena ootamas kohustuslik arsti kontroll.

Dr. Ljudmilla Agajeva oli oma jutuga niivõrd konkreetne ja otsekohene, et kadus ära igasugune tahe arstiga vaielda või öelda, et mul pole sellist protseduuri lihtsalt vaja. Kui oled arstile ära rääkinud põhjused, miks just mina olen õige inimene paastuma, tuleb tema poolt veel üks küsimus: mis saab peale paastu? Kas mõtlemisse tuleb muutus või jätkub kõik nii, kui enne paastuma minemist? Küsimus, millele järgmiste päevade jooksul tuleb sisimas vastus leida.

Arst paneb paika ka iga paastuja individuaalsete protseduuride kava ning määrab selle, millise paastu järgi ülejäänud 6 päeva veedetakse.

Loksa Ravikeskus pakub oma klientidele kokku nelja erinevat paastumisvõimalust. Tavalisele eesti mehele on kõige vastuvõetavamad paastumisvormid tõenäoliselt pudru- ja salatidieet, kus paastuja saab vähekenegi endale toitu manustada. Natukene karmim on asi mahladieedi puhul, kus paastuja saab hommikul ja õhtul erinevate puu- ja juurviljade värskelt pressitud mahla ning lõuna ajal ka lahjat juurviljasuppi.

Kõige karmim on loomulikult puhas ravidieet, kus paastumine toimub ainult vee abil. Loomulikult tuleb ka teiste paastude puhul sama palju vett organismist läbi lasta, kui veepaastugi puhul. Kokku vähemalt 3 liitrit päevas. Loksa Ravikeskus kasutab siinsamas Loksal villitud looduslikku mineraalvett Bossa.

Arsti otsusel on üks meist edaspidi mahlapaastul ja teine vaeseke peab leppima ainult puhta mineraalveega! Nägemist Itaalia panniroad, vanaema tehtud koogid ja nii heana maitsvad karastusjoogid. Ciao! Näeme 2 nädala pärast, või siiski mitte?

Peale arsti juures käimist läbisime ka oma esimesed protseduurid. Arsti poolt oli meile määratud ligi tunnipikkune üldkehamassaaž ning ravivann. Edaspidi hakkavad need toimuma kõikide paastupäevade jooksul.

Kui protseduurid tehtud....
Ega paastumine ainult protseduurid ega lamamine ei ole. Õigemini soovitas isegi arst lihtsalt lamamist vältida ning pigem tegeleda aktiivsete tegevustega. Kuna ravikeskus asub Loksa äärelinnas, võib valida, kas minna poodide akende taha kummaliselt “hiilgavaid” toidukaupu piidlema või siis ahvatlustele mitte alludes suunduda hoopis loodusesse.

Loomulikult tundub ahvatlevam minna kohe burgerit ostma nagu seda tegi samas paastulaagris olles tuntud Võsa Pets, kuid otsustasime ikkagi looduse kasuks. Kuigi Loksa on väidetavalt merelinn, on linnas mereni jõudmine omaette ettevõtmine.

Suurtest tehastest, laohoonetest ja laokile jäänud tööstushoonetest mööda jõudmisel on tõepoolest võimalik jõuda lõpuks ka mereni. Tagasitee paastukeskusesse võib aga ette võtta läbi imekauni männimetsa. Kokkuvõttes on tagatud tubli poolteist tundi aktiivset tegevust. Kui veel kätte võtta käimiskepid, on matkamine päris suure füüsilise koormusega. Aga energiat tuleb ju veel terveks nädalaks hoida....

Kui pole tahtmist väljas olla, võib tutvuda keskuse väikeses raamatukogus pakutavaga, vaadata telekat või kasutada Internetti. Wifi levib muuseas terves majas!

Klistiir
Õhtu ametliku osa lõpuks on aga oodata klistiiri. Klistiir on õigupoolest mõeldud kõikide paastumisviiside puhul ja seda tuleb saada kõikidel õhtutel. Kuigi kõik tuttavad, kes kunagi on klistiiri saanud, laidavad igaõhtuse klistiiri igati maha ning ütlevad, et see olla päris ebameeldiv tunne, siis ometi midagi hullu ei juhtunud.

1.5 liitrit vett anaalselt organismi ja hoia kinni niikaua, kui jõuad! Pärast kiiresti tualetti ja juba ta tulebki....

Enesetunne
Esimene paastupäev hakkab lõppema. Kogu päevaks etteantud veevarud (kahe peale 6 liitrit) hakkavad otsa lõppema, kuid sellest pole midagi. Nimelt teame, kust igal ajal pudelivett juurde saab võtta ja vesi juba selles kohas ei lõppe.

Kõhus on küll imelik tunne, kuid eks see ole petlik. 5 päeva on veel ees ootamas....

Kokkuvõtvalt võib öelda, et esimene päev möödus meie jaoks suuremate komplikatsioonideta. Tänu pühapäeva õhtul toimunud viimasele “pühale õhtusöömaajale”, jaksasime terve esmaspäeva vastu pidada. Mis saab aga järgnevatel päevadel, ausalt öeldes on kuri kahtlus, kas me ikka suudame vee peal terve nädala ära elada, seejuures ringi liikuda ja natukene ka sporti teha? Proovime!

1 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

[url=http://levitranowdirect.com/#igpnb]generic levitra[/url] - order levitra , http://levitranowdirect.com/#uepqa levitra online without prescription

21. veebruar 2013, kell 19:53  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht